Kuchnia

Truskawki

Pastel de tres leches

foremka 35x22cm

115 g roztopionego i ostudzonego masła
6 dużych jajek
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
1 szkl cukru
1 szkl mąki

1 szkl 3% mleka w temperaturze pokojowej
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 390g)
300ml mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400g)

500ml śmietany kremówki
1 op. cukru waniliowego
owoce do przybrania (truskawki, mango, ananas, karambola lub co nam fantazja podpowie)

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Wysmarować masłem i wysypać mąką foremkę do pieczenia. Ubić mikserem białka 6 jaj z połową cukru, sodą i solą aż będą bardzo sztywne. Żółtka ubić z resztą cukru i ostrożnie wmieszać do nich białka. Wmieszać do jajek szpatułką roztopione masło. Przesiać na masę 1/2 szkl mąki i ostrożnie wymieszać, przesiać resztę mąki i ponownie lekko wymieszać do połączenia się składników. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec ok. 20-25min aż będzie złote i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na siatce do temperatury pokojowej. Gęsto nakłuć powierzchnię ciasta wykałaczką.

Wymieszać ze sobą 3 rodzaje mleka i odstawić. Powoli zalać całą powierzchnię ciasta mlekiem. Powinno wchłonąć cały płyn w ciągu 5 -10 min. Włożyć do lodówki na minimum 5 godz. lub całą noc. Tuż przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem waniliowym. Rozsmarować ją grubą warstwą na cieście. Podawać ze świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation