Kuchnia

Truskawki

1 sztuka Jajko
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Soda oczyszczona
1 szczypta Sól
3 łyżka Cukier
6 łyżka Masło
100 gram Borówki amerykańskie
100 gram Truskawki
150 gram Mąka pszenna
200 mililitr Maślanka

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a następnie mieszamy z jajkiem, masłem, maślanką, cukrem i solą, miksując na gładką masę.

Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy masło i nakładamy ciasto, formują małe placuszki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy kilka minut, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi się przyrumienią.

Odwracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy kilka minut.

Podajemy z syropem klonowym i masłem, do dekoracji używamy owoców
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation