Kuchnia

Truskawki

Ciasto czekoladowe z truskawkami

składniki na czekoladowe blaty:

150 g jasnego brązowego cukru
50 g cukru kryształu
3 duże jajka
175 ml mleka
150 g masła
2 łyżki kakaa Nesquik lub czekolady w proszku
175 g mąki pszennej
25 g kakao, przesianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina owocowego (np. Carlo Rossi Rosso Frescato)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła i mleka).

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Mąkę, kakao, Nesquik/czekoladę w proszku, proszek do pieczenia i sodę przesiać, wymieszać.

Mleko, masło, cukier biały umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia masła i cukru, zdjąć z palnika. Nie gotować.

Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać cukier brązowy i ubić na lekką oraz puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania białek. Do masy jajecznej wlać gorący płyn, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.

Piec w temperaturze 170stC przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej), potem przekroić na 2 blaty i nasączyć winem.

składniki na biały mus z truskawkami:

200g serka mascarpone
50g białej czekolady
100ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki likieru o smaku białej czekolady np. Mozart
1 łyżeczka cukru pudru
200g truskawek

Truskawki kroimy w plasterki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić i ostudzoną dodać do serka. Do czekoladowego mascarpone dodajemy w kilku partiach kremówkę, delikatnie mieszamy. Dolewamy likier.

Na dno wyłożonej folią tortownicy kładziemy jeden nasączony winem krążek ciasta. Równomiernie rozkładamy połowę jasnego czekoladowego kremu, układamy plasterki truskawek, przykrywamy drugą częścią kremu, na to drugi nasączony biszkopt. Delikatnie dociskamy, schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy drugi krem.

składniki na ciemny mus:

200g serka mascarpone
80g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki gorzkiego kakao
280ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić i ostudzoną dodać do serka razem z kakao, zmiksować. Do czekoladowego kremu dodajemy w kilku partiach kremówkę, delikatnie mieszamy.

dodatkowo:

truskawki
gorzka czekolada*

Ciasto wyciągamy z lodówki, zdejmujemy obręcz - wierzch oraz boki smarujemy kremem z gorzkiej czekolady. Schładzamy przez noc, a potem ozdabiamy truskawkami maczanymi w czekoladzie.

*czekoladę można utemperować, będzie pięknie błyszczała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation