Kuchnia

Słodkości

Ciasteczko Brownie
Składniki:
Brownie
»100g czekolady gorzkiej
»200g masła
»200g cukru
»120g mąki
»4 jajka
»2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Krem
»170g masła
»100g cukru pudru
»80g cukru brązowego
»3 łyżki mleka
»2 łyżeczki ekstraktu wanilii
»180g mąki
»100g czekolady mlecznej
Blachę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec nagrzać do 160 stopni.


Przygotowanie brownie: czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wanilię, wmieszać. Dodać mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać. Masę wylać do blachy i wstawić do piekarnika na około 30 minut do tzw suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Przygotowanie kremu: masło ucierać z cukrem, mlekiem i wanilią do momentu aż składniki się połączą, dodać mąkę i wymieszac. Na koniec wmieszać również posiekaną drobno czekoladę mleczną. Krem wyłożyć na ostudzone brownie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.


Po wyjęciu posypać kakao, można ozdobić listkami świeżej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation