Kuchnia

Kulinaria

GAZPACHO
składniki na 6 porcji

SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych, czerwonych pomidorów
1 czerwona papryka, lub 2 mini papryki
1średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 ogórek
1 łyżka octu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
200 g zimnej wody, lub 100 g kostek lodu



PRZYGOTOWANIE:
wersja THERMOMIX

Wszystkie warzywa umyć.
Pomidory pokroić w *kawałki, paprykę wydrążyć i również pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, czosnek rozgnieść.
Ogórka obrać i pokroić.
Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia miksującego. Rozdrobnić 30 s / obroty 5.
Dodać oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz, oraz wodę i wymieszać 5 s / obroty 8
Zupę można podawać z kawałkami chleba opieczonymi na oliwie.
*kawałki warzyw nie muszą być małe, ponieważ Thermomix świetnie radzi sobie nawet z warzywami w całości.


PRZYGOTOWANIE:
wersja standardowa

Wszystkie warzywa umyć.
Pomidory pokroić, paprykę wydrążyć i również pokroić.
Cebulę obrać, posiekać, czosnek rozgnieść i pokroić w mniejsze kawałki.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać wodę, oliwę i przyprawy.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Zupę można podawać z kawałkami chleba opieczonymi na oliwie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation