Kuchnia

*** PIEROGARNIA

pyzy z mięsem

Składniki ciasto :

0,5 kg ziemniaków ugotowanych (zimne)
0,5kg ziemniaków surowych
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól

Składniki farsz :

500g karczku bez kości
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki bułki tartej
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków i dodaj do wcześniej starych ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Wyrób gładkie ciasto.

Przygotowanie farszu :

Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation