Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 7g drożdże instant (lub 15g drożdży świeżych)
Na farsz:
- 500g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz - do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania pasztecików)
- opcjonalnie do posypania wierzchu sezam, mak itp (ja pominęłam)

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju (na dość dużym ogniu) i odparować pozostały na patelni płyn. Składniki połączyć z przyprawami, przestudzić.

Po tym czasie ciasto podzielić na dowolną liczbę części - 10 dużych pasztecików lub 13-14 mniejszych. Każdą rozwałkować na nieduże koło. Na środek położyć nadzienie, zlepić jak pierogi i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do góry, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia.

Przed samym pieczeniem posmarować paszteciki jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Podawać z gorącym barszczem czerwonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation