Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Knedle z kaszy z wiśniami

Składniki:
200 g kaszy jaglanej,
60 g kaszy gryczanej niepalonej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub ekstraktu z wanilii( u mnie ziarenka z 1/2 laski wanilii)
kilka śliwek węgierek ( u mnie wiśnie drylowane ze słoika)
syrop z agawy lub miód ( u mnie śmietana z cukrem i cynamonem)

Wykonanie:
Obie kasze przełożyć do garnka i przelać wrzątkiem.
Odcedzić , zalać gorącą wodą (około 2 szk.) i gotować aż kasza będzie miękka(około 20min)
Kaszę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą zmielić na gładką masę.
Dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto podzielić na równe części( w zależności od tego jak duże knedle chcemy ulepić)
Każdą porcję lekko spłaszczyć , nakładać porcję owoców i zlepiać tworząc kulkę.
Knedle wrzucać do gotującej się , osolonej wody.
Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 4-5 min. i wyjmować.
Podawać ze śmietaną i cukrem lub alternatywnie : miód , syrop z agawy lub masło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation