Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Pierogi z cielęciną, serem kozim i jajkami


Składniki:
Ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól

Farsz:

25 dkg gotowanej i mielonej cielęciny
½ szklanki sera koziego (twarogu)
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 cebula
2 ugotowane na twardo jajka
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle, schłodzić. Jajka obrać drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, pikantnie przyprawić.
Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Przed podaniem pierogi obsmażyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation