Kuchnia

*** PIEROGARNIA

KNEDLE Z MIESEM

Na 12 knedli:
•500g ugotowanych ziemniaków
•200g mielonego mięsa surowego
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•350ml mąki ziemniaczanej
•1 jajko
•sól, pieprz


Mięso usmażyć z posiekaną cebulą, oprószyć pieprzem i solą a na końcu dodać przeciśnięte ząbki czosnku.

Ziemniaki przecisnąc przez praskę, dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść masę, uformować wałek na blacie i podzielić go na 12 części.

Każdą część lekko rozgniatac na dłoni na placek z wgłębieniem, a w środek nakładać mięsko, zaklejać brzegi do siebie i formować zgrabne kuleczki.

Gotować w garnku z dużą ilością osolonej wody ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową i podawać od razu z okrasą z cebuli lub śmietanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation