Kuchnia

*** PIEROGARNIA

pierogi pieczone z wątróbką

Składniki na ciasto (ok. 30 pierogów):

150 g miękkiego masła
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania

Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

Przepis na farsz:

500 g wątróbki drobiowej
3 cebule
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz
masło

Wątróbki należy umyć i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną w kawałki wątróbkę. Usmażyć. Wątróbkę z cebulą ostudzić, zmielić. Następnie dodać jajko, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto na pierogi wyjąć z lodówki, rozwałkować niezbyt cienko i wycinać z niego kółka, najlepiej za pomocą szklanki. Na każdy kawałek położyć farsz, a następnie zlepić brzegi.

Gotowe pierogi posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec w temp. 200oC ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation