Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Pierogi z łososiem i ricottą


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki wody (ciepłej)
1 łyżka masła klarowanego

nadzienie:

250 g sera ricotta
400 g łososia świeżego
100 g łososia wędzonego
sól, pieprz
koperek
skórka otarta z cytryny
potarty parmezan lub 4 kostki parmezanu

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na ciasto: najpierw przesianą mąkę i sól, następnie masło rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki. Wyarabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne, ok. 8 minut. Pozostawić na 30 minut przykryte ściereczką.
Łososia opłukać i ugotować na parze aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podzielić mięso na części. Posiekać łososia wędzonego. Wymieszać razem z ricottą. Dodać sól, pieprz, posiekany koperek oraz skórkę z cytryny. Potrzeć do środka parmezan, wymieszać wszystkie skladniki.
Ciasto podzielić na 3 części. Jednąz nich rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć kółka wykrawaczką lub szklanką. Na środek nałożyć nadzienie. Uformować pieróg.
Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wkładać pierogi i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia. Polać roztopienym masłem i posypać świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation