Kuchnia

*** PIEROGARNIA

pierogi ukraińskie

Składniki:

ciasto

3 szklanki mąki ( użyłam tortowej )
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko ( opcjonalnie )

farsz

6 ziemniaków średniej wielkości
100 g suszonych grzybów
2 cebule


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolicę. Na środku zrobić "dołek", dodać jajko, sól i olej. Powoli mieszać ręką, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.

Ziemniaki ugotować. Przestudzić. ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, następnie gotować ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w kostkę ( ja przekręciłam przez maszynkę ).

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju.

Grzyby i cebulę dodać do ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego koła o średnicy szklanki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów dobrze zlepić.

Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

Podawać ze skwarkami lub roztopionym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation