Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Kopytka z kaszy jaglanej


Składniki przepisu na: Kopytka z kaszy jaglanej

1,5 kg mączystych ziemniaków
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka kaszy + 2,2 szklanki wody)
1 i 1/3 szklanka mąki owsianej lub ryżowej (może być pszenna – 1,5 szklanki). Ja robię z owsianą, bo pasuje mi najbardziej do klusek.
1 szklanka skrobi ziemniaczanej, tapioki lub kukurydzianej (w przypadku gdy robicie kopytka z pszenicą to ½ szklanki skrobi)
olej i sól do wody do gotowania


Przygotowanie przepisu na: Kopytka z kaszy jaglanej

Ziemniaki gotuję w mundurkach.
Gotuję 1 szklankę kaszy jaglanej zgodnie z przepisem: jak ugotować kaszę jaglaną.
Gorące ziemniaki i ugotowaną kaszę przepuszczam przez praskę do ziemniaków i zostawiam do wystudzenia.
Gdy masa jest jeszcze ciepła ale nie gorąca dodaje maki i szybko wyrabiam ciasto. W dłoniach kształtuje wałeczki i kroje kluski.
Wkładam kluski do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję 1 minutę od wypłynięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation