Kuchnia

dietetic recipes

Pieczarki zapiekane z kaszą jęczmienną

Składniki
100 g kaszy jęczmiennej perłowej firmy Kupiec
8 szt. pieczarek o dość dużych kapeluszach
100 g boczku wędzonego
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
100 g tartego żółtego sera
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


Pieczarki umyć i oderwać nóżki od kapelusza. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę. Boczek wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Na koniec dodać łodygę selera pokrojoną w cienkie plasterki. Gdy seler lekko zmięknie dodać ugotowaną kaszę. Wszystko razem wymieszać i nakładać łyżką na kapelusze pieczarek. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation