Kuchnia

Zupy

Krem z dyni z curry i imbirem



Świetnym uzupełnieniem dla tej rozgrzewającej zupy będzie ptysiowy groszek lub domowe grzanki.


1 kg dyni
4 duże ziemniaki
łyżka masła
czubata łyżka curry
kawałek imbiru
papryczka chilli
kostka rosołowa
1/2 szklanki śmietanki (niekoniecznie)
sól
cukier

Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy curry, posiekane imbir i papryczkę (pestki usuwamy). Mieszając, smażymy kilka sekund, dodajemy ziemniaki. Gdy się lekko przesmażą, dodajemy dynię i podsmażamy. Wrzucamy kostkę i zalewamy warzywa 1,5 l wody. Gotujemy 30 minut, aż zmiękną. Dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Miksujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation