Kuchnia

Zupy

BOB CZORBA
Składniki:

200 g fasoli
3 łyżki oleju
2 cebule
kawałek selera
2 marchewki
łyżka mąki
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
dżodżen (mięta)
sól
Wykonanie:

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie całą noc. Następnego dnia odcedzamy przekładamy do garnka, zalewamy 7-8 szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Gdy fasola zmięknie, przygotowujemy zasmażkę. Drobno pokrojone cebule dusimy w oleju, aż zrobią się szkliste. Dosypujemy mąkę i podsmażamy, dodajemy do koncentrat pomidorowy i paprykę, rozcieńczamy zasmażkę odrobiną wywaru z fasoli i dodajemy do zupy, solimy i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy posypaną drobno posiekaną miętą.

Jak pisze autorka: Bułgarzy do bob czorby podają pieczywo oraz małe ostre papryczki, które pogryzają po kawałku, aby zaostrzyć smak potrawy.

Smacznego !A
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation