Kuchnia

Zupy

Krem z kalafiora z serem pleśniowym i chipsami z kumpiaku

Składniki (4 porcje):

50 dag różyczek kalafiora
500 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka 3,2%
120 g cebuli (2 małe)
1,5 łyżki masła klarowanego
50 g kaszy manny (3 łyżki)
100 g sera z niebieską pleśnią*
8 plasterków kumpiaku lub podobnej szynki
sól, pieprz i szczypta cukru do smaku

Do garnka wlej cały bulion i 300 ml mleka (reszta przyda się później). Zagotuj.

W międzyczasie obierz i posiekaj cebule, zeszklij je na maśle. Przełóż do garnka z bulionem.

Na pozostałym ze smażenia cebuli tłuszczu podsmaż do lekkiego zrumienienia różyczki kalafiora. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości.

Rozmieszaj kaszę mannę w 100 ml mleka. Wlej do garnka z zupą. Gotuj przez 5 minut, następnie wrzuć ser i zmiksuj całość. Dopraw do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

Na suchej patelni ułóż plasterki kumpiaku i chwilę podsmażaj, aż staną się chrupkie.

Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym i chipsami z kumpiaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation