Kuchnia
Zupy
CZASZUSZULI
Składniki:
1 kg miękkiej wołowiny
200 g cebuli
300 g pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1-2 listki laurowe
po 50 g natki kolendry i bazylii1
3-4 gałązki natki cząbru
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 nieduży strączek ostrej czerwonej papryki
natka pietruszki
sól do smaku
Wykonanie:
1. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę 2x2 cm. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.
2. Wołowinę i cebulę wymieszać, włożyć do rondla, dodać 1 łyżkę wody i dusić na małym ogniu, w do połowy przykrytym rondlu aż mięso będzie miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba można dodać odrobinę wody aby potrawa się nie przypaliła.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ drobno pokroić i dodać do mięsa. Wszystkie składniki dusić jeszcze około 6 minut.
4. Zieleninę opłukać i drobno posiekać. Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić na 4 części. Paprykę oczyścić z nasion, odciąć ogonek, a miąższ pokroić w krążki.
5. Zieleninę, czosnek, paprykę oraz zmielone nasiona kolendry dodać do mięsa. Całość podgrzewać jeszcze około 6 minut, po czym rondel zdjąć z ognia, szczelnie przykryć i odstawić na 30 minut. Jeżeli potrawę odstawi się na 8-12 godzin, będzie jeszcze smaczniejsza.
6. Czaszuszuli podawać gorące, obficie posypane natką pietruszki.
1 Bardzo lubimy bazylię i kolendrę, ale proporcje tych ziół podane w przepisie wydają nam się trochę przesadzone, chyba, że ktoś posiada plantację. My na razie nie mamy nawet domowej hodowli i posiłkujemy się sklepowymi ziołami doniczkowymi. Danie robiliśmy wprawdzie z połowy porcji i doszczętnie oskubaliśmy w tym celu doniczkę bazylii i kolendry, ale wciąż ich waga nawet nie zbliżyła się do połowy wymaganej ilości.
MA==