Kuchnia

pieczenie,pasztety

Składniki na pieczeń:
1 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego w miarę chudego
2 jajka
2 bułki
2 łyżki majeranku
Sól
4 listki świeżej bazylii
Pieprz
2 ziarnka ziela angielskiego
2 cebule
Bułka tarta
Dodatkowo farsz pieczarkowy *


Składniki na pieczarki w śmietanie
1 kg pokrojonych pieczarek
3 drobno pokrojone cebule
sól
pieprz
3 listki świeżej bazylii
500 ml śmietany kremówki 30 %


Sposób wykonania:
Bułki moczymy w wodzie a następnie dobrze odsączamy z wody. Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu aż się zeszklą.
Mięso wraz z bułkami mielimy dwukrotnie , dodajemy suszony majeranek, drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie:
Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię Całość dusić ok 25 – 30 minut na patelni z mała ilością oleju pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos)
Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼ część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego 1/3 szklanki oleju. ( ja dałam trochę więcej oleju)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie.

* Farsz uzyskamy z odłożenia ¼ części zasmażonych pieczarek wraz z cebulką i przyprawami w trakcie przyrządzania pieczarek w śmietanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation