Kuchnia

pieczenie,pasztety

Pasztet mieszany – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

karkówka
40 dkg
pierś z indyka
40 dkg
wątroba wołowa
50 dkg
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
suszone grzyby
50 g
cebula
2 szt
jajko
3 szt
sucha bułka
3 szt
bułka tarta
1 łyżka
gałka muszkatołowa

Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, drobiem i wątróbką, mięso wieprzowe lub królicze. Bardzo dobrze komponuje się ze sobą także pierś z indyka, wieprzowina oraz wątróbka. W skład masy pasztetu wchodzą także grzyby, które nadają całości smaku i barwy. Mięso przeznaczone na pasztet dusi się albo gotuje. Warto wykorzystać do tego celu szybkowar, który pozwala na skrócenie czasu ogrzewania mięsa. Do duszenia i gotowania dodaje się warzywa takie, jak pietruszka, cebula oraz seler i przyprawy takie, jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Po zmieleniu, masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową oraz mielonym pieprzem. Gdy przygotowujesz pasztet z drobiu i cielęciny dodaj pieprzu białego, gdy z pozostałych mięs – czarnego. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również kieliszek koniaku oraz suszone owoce żurawiny.
Rozwiń
Krok 1
Pasztet mieszany – krok 1
Karkówkę i pierś pokrój, ugotuj.
Krok 2
Pasztet mieszany – krok 2
Dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, pokrojoną cebulę i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
Krok 3
Pasztet mieszany – krok 3
Bułki namocz i wraz z ugotowanym mięsem, grzybami i cebulą przemiel.
Krok 4
Pasztet mieszany – krok 4
Dodaj jajka, przyprawę Knorr, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Pasztet mieszany – krok 5
Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation