Kuchnia

pieczenie,pasztety

Tradycyjny schab ze śliwką – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

Schab w całość, bez kości
1 kg
suszone śliwki
150 g
majeranek
2 łyżki
olej
3 łyżki
Fix Soczysta karkówka z pieca Knorr
1 opak

Schab ze śliwką to danie, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. To zasługa aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku, którym należy natrzeć mięso. Śliwka nadaje daniu wędzonego smaku. Jest soczysta i stanowi miły dodatek do mięsa. Proces przygotowywania dania nie jest skomplikowany. Wprawy wymaga jedynie odpowiednie nacięcie mięsa, aby włożyć w nie śliwki. Reszta robi się już sama w piekarniku. Schab ze śliwką można podawać jako danie główne, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki, np. z marchwi czy buraczków. Równie dobrze sprawdzi się też na zimno, serwowany na kromce chleba. Wedle uznania śliwki można zastąpić również suszonymi morelami, a całość polać sosem miodowym lub pieczeniowym. Schab to mięso, które w towarzystwie owoców, smakować będzie niezwykle wyraziście.
Rozwiń
Krok 1
Tradycyjny schab ze śliwką – krok 1
Schab umyj, oczyść i natrzyj majerankiem.
Krok 2
Tradycyjny schab ze śliwką – krok 2
Za pomocą długiego i cienkiego noża wytnij otwór po środku i przez całą długość mięsa.
Krok 3
Tradycyjny schab ze śliwką – krok 3
W otwór włóż ciasno śliwki.
Krok 4
Tradycyjny schab ze śliwką – krok 4
Przyprawy z opakowania Fix Knorr zmieszaj z olejem i natrzyj dokładnie mięso.
Krok 5
Tradycyjny schab ze śliwką – krok 5
Schab umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr i piecz według wskazówek na opakowaniu. Podawaj z ziemniakami lub z kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation