Kuchnia

pieczenie,pasztety

Klops drobiowy z kaszą jaglaną na bogato - MniamMniam.pl

Składniki
500 g mielonego mięsa z indyka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
250 g chudego boczku w cieniutkich plasterkach
300 g pieczarek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 słoika zielonych oliwek
1 kulka mozzarelli
25 g startego parmezanu
pęczek natki pietruszki
1 słoik koncentratu pomidorowego
1 jajko
olej
masło
sól
świeżo mielony czarny pieprz

sos pomidorowy:
1 cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany min. 18%
sól, pieprz



Przepis

Przygotuj keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. A jeśli masz ceramiczną to tylko lekko spryskaj olejem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Pieczarki umyj, odsącz i pokrój w drobną kostkę. Podduś na odrobinie oleju i łyżce masła. Zostaw do ostygnięcia.
Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek. Oliwki pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.
Mięso połącz z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj pozostałe składniki oraz jajko, koncentrat pomidorowy i parmezan. Na końcu dorzuć ostudzone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę.
Przygotowaną foremkę wyłóż plasterkami boczku, tak żeby wystarczyło do zawinięcia na wierzch.
Ułóż na nich masę mięsną, tak aby dokładnie wypełniło keksówkę. Nakryj wystającymi plasterkami boczku i wstaw do piekarnika.
Piecz 45-50 minut.
Przygotuj sos: cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pomidory i 1/4 szklanki wody, sól, pieprz, paprykę. Duś na małym ogniu około 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i ewentualnie dopraw.
Klops podawaj z kluskami śląskimi, sosem pomidorowym i surówką z pora.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation