Kuchnia

pieczenie,pasztety

Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

schab środkowy
1.5 kg
śliwki suszone
80 g
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
1 opak
majeranek
1 łyżka
miękka margaryna
2 łyżki
bułka tarta
3 łyżki
białe wino
50 ml
orzechówka
40 ml
orzechy włoskie pokruszone
2 łyżki
olej
3 łyżki
woda
1.5 szklanki

Krok 1
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 1
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, miękką margaryną i bułką tartą, aby powstał dość zbity farsz.
Krok 2
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 2
Schab umyj, wysusz, oczyść z błon i przebij wzdłuż po środku długim i cienkim nożem.
Krok 3
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 3
W powstały otwór nakładaj farsz. Staraj się dokładnie wypełnić mięso.
Krok 4
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 4
Schab z wierzchu natrzyj przyprawami, olejem oraz majerankiem. Podlej połową szklanki wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 40 minut.
Krok 5
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 5
Po tym czasie zlej do miseczki powstały podczas pieczenia sok. Mięso przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, aby lekko ostygło i zaparowało. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.
Krok 6
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 6
W rondelku białe wino zredukuj do połowy objętości. Wlej sok z pieczenia. Sos Knorr rozmieszaj w szklance wody i dodaj do sosu.
Krok 7
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym – krok 7
Na końcu dodaj do sosu orzechówkę i gotuj jeszcze 5 minut. Mięso podawaj z sosem i np. gotowanymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation