Kuchnia

pieczenie,pasztety

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki
2 szt
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
60 ml
młode ziemniaki pokrojone na pół
8 szt
cebula cukrowa pokrojona w piórka
2 szt
jabłka pokrojone w ósemki
2 szt
śliwki wędzone
400 g
zielona pietruszka posiekana
0.5 pęczka
rozgniecione ząbki czosnku w łupinie
2 szt
świeży rozmaryn, gałązka
1 szt

Krok 1
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami – krok 1
Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
Krok 2
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami – krok 2
Podsmaż z każdej strony polędwiczki.
Krok 3
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami – krok 3
Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami – krok 4
Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu - 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation