Kuchnia

ciasteczka

Maślane ciasteczka
Składniki na 8 tuzinów ciastek:

2 szklanki mąki pszennej (dawać więcej)
2 łyżki zmielonych liści herbaty Lady Grey lub Earl Grey (z 4 torebek)
1/2 łyżeczki soli
230 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Masło utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, sól, ucierając.

Mąkę wymieszać z herbatą. Dodać do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy, zmiksować.

Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy około 3 cm. Szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 45 – 60 minut.

Po tym czasie uformowane ciasto ostrym nożem pokroić na plasterki grubości około 4 mm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów.

Wyjąć, przełożyć na metalową kratkę, wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation