Kuchnia

ciasteczka

Kruche różyczki z marmoladą
Składniki:
40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa
25 dag masła
4 żółtka
1 białko
8 dag cukru pudru
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady wieloowocowej

Wykonanie:
Mąkę przesiałam do miski, dodałam zimne masło i przesiekałam siekaczką aż powstała kruszonka. Dodałam cukier puder i sól, wymieszałam.
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka dodałam do mąki, z jednego białka odebrałam troszeczkę do małej miseczki, resztę również dodałam do mąki.
Najpierw zarobiłam łyżką, a następnie ręką szybko zagniotłam elastyczne ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i na 15 minut włożyłam do lodówki.
Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy ok. 6,5 cm wykroiłam krążki i ułożyłam obok siebie po 5 sztuk, tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Miejsce łączenia posmarowałam pozostawionym w miseczce białkiem i leciutko docisnęłam. Resztki ciasta szybko zagniotłam i wykroiłam następne kółka. Wzdłuż na środek nałożyłam niewielką ilość marmolady. Począwszy od kółka znajdującego się na spodzie, zwinęłam ruloniki i przekroiłam je w poprzek na pół.
Tak powstałe różyczki ułożyłam przecięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wywinęłam i ukształtowałam płatki.
Wstawiłam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni z termo obiegiem i piekłam 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation