Kuchnia

ciasteczka

basbusa

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki kaszy manny
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamony
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
20 dag masła

na syrop:

2 szklanki cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy suche składniki - kaszę mannę, wiórki, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, a następnie wszystko mieszamy. Do mieszanki dodajemy mleko i miękkie masło, wyrabiamy ciasto. Gotową masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia, kroimy na niewielkie kwadraty lub romby. To pozwala, po upieczeniu, łatwo podzielić ciasto na porcje. Blachę wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Syrop gotujemy z cukru, wody i soku z cytryny. Ciasto polewamy przestudzonym syropem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation