Kuchnia

ciasteczka

Ciastka anyżowe, przepis
Składniki:

2 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka zmielonego anyżu

Przygotowanie:

Gładką, dużą blachę* wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać razem z anyżem. Jajka wymieszać z cukrem i ubijać na średnich obrotach około 20-30 minut( ważne!). Powoli dodawać niewielkimi partiami mąkę i dalej miksować przez około 5 minut. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wyciskać na przygotowaną blachę średniej wielkości kleksy. Pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej, aby przeschły.

Następnego dnia piec 12-13 min,ut w temperaturze 1600C. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od wielkości ciastek i piekarnika, najlepiej obserwować je i gdy falbanka zacznie nabierać lekko złotawego koloru- wyjąć. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

*potrzebna będzie więcej niż jedna blaszka, ale ciastka można wycisnąć na matę/papier, odczekać aby wyschły i przenieść delikatnie razem z papierem na blaszkę, gdy będzie wolna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation