Kuchnia

ciasteczka

Popękane ciasteczka czekoladowe

2 łyżki masła
90g gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao)
190g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do piczenia
szczypta soli
2 jajka
220g cukru białego
1 łyżka espresso
opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder do obtaczania

Szklaną miskę umieścić na garnku z wodą (tak, by miska nie dotykała wody), włożyć masło i czekoladę i mieszać, podgrzewając, aż masa całkiem się rozpuści, dodać kawę, wanilię i dobrze wymieszać, zestawić miskę z garnka na blat lub deskę.

W niedużej misce utrzeć jajka z cukrem na białą, puszystą masę. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Do masy jajecznej dodać masę czekoladową i zmiksować, cały czas miksując wsypywać stopniowo mąkę, wyrobić ciasto na jednolitą masę, wygładzić z wierzchu i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 165 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy nabierać porcje łyżką i formować w dłoniach kulki, kulki obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blasze w możliwie największych odstępach.

Kiedy wszystkie kule będą ulepione lekko spłaszczyć je dłonią na blasze i wstawić do piekarnika. Piec ciasteczka około 20 minut – po tym czasie nadal będą mięciutkie, ale już upieczone. Wyjąć ciastka z piekarnika i zostawić je na 5 minut na blasze, po czym delikatnie łopatką przełożyć na metalową kratkę, by wystygły i stwardniały.

Ciasteczka przechowywać w puszce do trzech dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation