Kuchnia

ciasteczka

Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit – mojprzepisna.pl

Niby zwykłe ciastka owsiane, a jednak bez cukru, bez mleka, bez mąki, z dużą ilością błonnika i tych dobrych wartościowych węglowodanów. Nie zawierają mąki, jednak aby były bezglutenowe należy płatki owsiane i otręby zastąpić bezglutenowymi odpowiednikami. Idealne na drugie śniadanie, dla dzieciaczków do szkoły, czy do kawki. Mój synek się nimi zajadał, mężowi też smakowały. Są miękkie i wilgotne, lekko słodkie. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth.

Składniki na 12 dużych ciastek:

Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm:

1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka)
3 łyżki oliwy
1 jajko
kilka kropel aromatu kokosowego
3 łyżki siemienia lnianego
1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich lub innych)
1 szklanka płatków owsianych
10 pokrojonych w dużą kostkę daktyli suszonych
80 gr wiórków kokosowych
opcjonalnie 2-4 łyżeczki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło.

Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem.

Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec na złoty kolor przez 25 min. Po tym czasie ciastka przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation