Kuchnia

Kulinaria

Czekoladowa lawa

Składniki :


170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
56 g mlecznej czekolady, posiekanej
140 g masła
pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka
1 łyżka syropu waniliowego

+ lody śmietankowe

Przygotowanie :
Kokilki ( u nas 4 ) posmarowaliśmy masłem i obsypaliśmy kakao.
Masło i czekoladę rozpuściliśmy w garnku na małym ogniu, mieszając.
Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelaliśmy do miski . Dodaliśmy przesianą mąkę i cukier i zmiksowaliśmy do połączenia składników. Dodaliśmy jajka i żółtka, syrop waniliowy - zmiksować.
Przelaliśmy po równo do kokilek.
Zgodnie z przepisem piec należy w 220 stopniach około 14 minut, ale czas ten uzależniony jest od piekarnika.
My pierwszą wyjęliśmy po 12 minutach i była ciut za surowa, kolejną po 14 i była zbyt upieczona także optymalny czas to dla naszego piekarnika to 13 minut. Ciastko ma być ścięte na górze ale płynne w środku ( choć nie zbyt płynne :)
Po wyjęciu z piekarnika , wyjmujemy na talerz , do góry dnem. Podajemy z lodami.

Dla nas ciastko było troszkę za słodkie więc następnym razem dodamy tylko czekoladę gorzką i zrobię kwaskowy sos malinowy dla przełamania smaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation