Kuchnia
ciasta, torty
Ciasto z kremem
Mocno kremowe, wielowarstwowe ciasto z kremem. Słodycz kremu doskonale przełamana jest kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Niezastąpione, gdy mamy ochotę na wyjątkowego. Zdecydowanie dla zwolenników maślanych kremów.
Składniki
Biszkopt
4 duże jajka
6 łyżek cukru
4,5 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
Krem
250 g masła (lub masła roślinnego)
2 jajka
100 g cukru
1 łyżka kakao
Dodatkowo
kilka łyżek dżemu porzeczkowego
100 ml wody
2 łyżki alkoholu
szczypta kwasku cytrynowego
Wykonanie
Przygotowujemy dwa biszkopty. Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już sztywna, dosypujemy 3 łyżki cukru i ubijamy nadal. Dodajemy żółtka nie przestając miksować. Następnie delikatnie dosypujemy 3 łyżki przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki). Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia (o wymiarach 12 cm x 25 cm) wykładamy papierem i wypełniamy ciastem. Pieczemy około 30 minut w 170ºC. Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, z tą różnicą, że dodajemy 1,5 łyżki mąki i 1,5 łyżki kakao. Jeśli mamy dwie takie same formy, możemy oczywiście piec biszkopty jednocześnie.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem w naczyniu umieszczonym nad naczyniem z gorącą wodą. Taki zabieg sprawia, że cukier doskonale się rozpuszcza, a powstała masa jest puszysta. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce przygotowane masy jajecznej. Czynność tę wykonujemy bardzo delikatnie, aby krem się nie zwarzył. Ważne, aby masę dodawać do masła w bardzo małych ilościach. Tak powstały krem dzielimy na dwie porcję, do jednej możemy dodać odrobinę soku z cytryny, do drugiej kakao.
Wystudzone biszkopty delikatnie przecinamy na pół. Do wody dodajemy alkohol i kwasek cytrynowy. Ponczujemy pierwszy blat biszkoptu, następnie smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Ja użyłam domowego, przetartego dżemu o dosyć rzadkiej konsystencji, który doskonale nadaje się do takich wypieków. Każdy biszkopt skrapiamy ponczem. Na krem nakładamy ciasto w innym kolorze, kolejne warstwy to krem – biszkopt – krem – dżem – biszkopt. Na sam koniec ciasto smarujemy pozostałym kremem. Oczywiście kolejność kolorów jest dowolna. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego
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