Kuchnia

ciasta, torty

Aromatyczna babka bez jajek :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Babkę robi się błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki. Jest wilgotna, słodka, pięknie pachnie jabłkami i przyprawami. Polecam z całego serca, jest genialna.

Składniki (forma do babki ok 22-24 cm średnicy):
1,5 szklanki przecieru jabłkowego (lub 4 średnie jabłka, cukier, cynamon, gałka muszkatołowa)
300 g mąki pszennej
120-150 g cukru (zależy, jak kwaśne były jabłka)
125 g masła
2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Jeśli nie mamy przecieru jabłkowego, trzeba go zrobić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię i smażyć, aż zaczną puszczać sok. Wówczas dodać pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej i dusić, aż jabłka będą miękkie. Wówczas dosłodzić wedle uznania (ilość cukru zależy od słodkości jabłek).

Gotowe jabłka zmiksować lub rozgnieść widelcem na gładko. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej na noc.

Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Następnie dodać masło oraz mus jabłkowy i zmiksować lub wymieszać do połączenia składników. Dosłodzić wedle uznania, u mnie 120 g cukru wystarczyło.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec na środkowej półce piekarnika w 180°C przez 45- 55 minut (do suchego patyczka). Gdy jest gotowa, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć babkę z formy (przyłożyć od góry talerz i odwrócić babkę do góry nogami).

Podawać oprószoną cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation