Kuchnia

ciasta, torty

Estoński kringel :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Estoński kringel jest wspaniały z wielu powodów, poczynając od pięknego wyglądu, niesamowitego zapachu i smaku, a na prostocie i szybkości wykonania kończąc. Składniki są niewymyślne, z ciastem dobrze się pracuje, piękny wygląd też przychodzi przy minimum wysiłku. Nie jest zbyt słodki, fantastycznie się rozwarstwia. Za to piekarnik nawet po kilku dniach pachnie cynamonem.

Zdecydowanie polecam.

Składniki na ciasto:
300 g mąki
15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
50 g cukru
120 ml mleka
30 g masła
1 żółtko (dałam 1 jajko)
1 łyżka cukru (2 łyżki cukru trzcinowego)
1/2 łyżeczki soli
Składniki na wypełnienie:
60 g miękkiego masła
4 łyżki cukru (dałam cukier trzcinowy)
1 łyżeczka cynamonu (dałam 2)
Wyjąć z lodówki masło na wypełnienie, pokroić w niewielkie kawałki, odstawić na bok, żeby zmiękło.

Przygotować ciasto. Mleko lekko podgrzać (ma być letnie) i rozpuścić w nim masło, cukier oraz drożdże. W misce wymieszać mąkę z solą. Wlać mleko z drożdżami, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości. Ponieważ mleko jest ciepłe, drożdże powinny zacząć od razu pracować.

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu wstawiam miskę z ciastem do piekarnika, przykrywam ściereczką i ustawiam temperaturę na 50°C.

Gdy ciasto wyrośnie ustawić piekarnik na 200°C. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem na pastę (cukier nie musi się rozpuścić).
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 - 1 cm. Posmarować na całej powierzchni masą cynamonową, a następnie zwinąć, by powstał długi rulon. Obrócić go tak, by łączenie było na dole, a następnie rozciąć wzdłuż na dwie części, zostawiając około 1-2 cm nierozciętego ciasta u góry (łatwiej będzie je zaplatać).
Skręcić obie części odwracając je w taki sposób, aby warstwy ciasta i cynamonu były zwrócone do góry i widoczne. Zapleść do końca, zwinąć w wieniec i połączyć końce podkładając je pod spód. Tutaj są zdjęcia poglądowe.
Gotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masy cynamonowej lub oprószyć cukrem i cynamonem, i piec 15 minut w 200°C, a następnie kolejne 15 minut w 180°C.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation