Kuchnia

ciasta, torty

Just My Delicious: 08/01/2013 - 09/01/2013

Zebra

Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl oleju
1 szkl wody mineralnej gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki kakao
Pianę ubij pod koniec dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę proszek do pieczenia, wodę i olej. Wszystko połącz na jednolitą masę. Gdy skończysz, całość podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostałe dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao. Formę natłuść i obsyp mąką. Teraz ostrożnie wylewaj cienkie warstwy ciasta raz jedną, raz drugą na siebie nawzajem, aż wykończysz obie masy. Piecz w 180C przez ok 25 minut, do suchego patyczka.

Sugestie: Warstwy ciasta polecam wylewać po jednej łyżce, raz jasne, raz ciemne na zmianę. Możesz upiec ciasto również w dwóch keksówkach. Do ciasta idealnie pasuje ekstrakt lub olejek rumowy. Fajny efekt możesz osiągnąć oblewając wystudzone ciasto na zmianę polewą z białej i ciemnej czekolady. Jeżeli chcesz zrobić niestandardową i bardziej indywidualną wersję zebry, to polecam użycie foremek na muffinki i postępowanie zgodnie z przepisem.

Wersja light: Cukier zastąp cukrem trzcinowym, ciemnym cukrem muscovado, ksylitolem, stewią w proszku lub zmniejsz jego ilość.

Wymiary formy: 25cm

Pytanie: Jak zapobiec pojawianiu się robaków w mące?
Odpowiedź: Dodaj do niej kilka liści laurowych.

Pytanie: Jak długo mogę przechowywać mąkę?
Odpowiedź: W odpowiednio suchych i ciemnych warunkach, w szczelnym pojemniku, makę można przechowywać nawet rok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation