Kuchnia

ciasta, torty

Just My Delicious: Cynamonowa Drożdżówka do Odrywania

Składniki na cynamonową drożdżówkę do odrywania:
2 3/4 szkl mąki pszennej
1/4 cukru
7g drożdży instant
5 łyżek masła
2/3 szkl mleka
odrobina kryształków cynamonu
2 jajka

Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i drożdże. Masło roztop w mleku, odłóż na bok, aby wystygło do temperatury pokojowej. Wtedy dodaj je do mąki wraz z kryształkami cynamonu i jajkami. Teraz dokładnie wyrób ciasto, aż będzie sprężyste i elastyczne. Pozostaw je w cieple do podwojenia objętości.

Składniki na cynamonowe nadzienie:
4 łyżki masła
1/2 - 3/4 szkl cukru
2 łyżki cynamonu

Masło roztop w rondelku na małym ogniu, a następnie odstaw na bok. Cukier połącz z cynamonem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok 0,5-1 cm i równomiernie posmaruj jego powierzchnię roztopionym masłem przy pomocy pędzelka lub łyżki. Obsyp cynamonową mieszanką. Ciasto pokrój na 6 pasków, a następnie ułóż je jeden na drugim posmarowaną powierzchnią ku górze. Teraz pokrój ten jeden wysoki blok na kilka kwadratów i włóż je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy. Piecz w 180C przez ok 25 minut.



Sugestie: Zamiast cynamonu możesz użyć np. kawy rozpuszczalnej, orzechów,...


Wersja light: Zmniejsz ilość cukru w nadzieniu i ewentualnie zrezygnuj z dodatku masła do nadzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation