Kuchnia

ciasta, torty

Just My Delicious: Najlepsze Ciasto Czekoladowe, jak Brownie

Składniki na ciasto czekoladowe:

2 szkl mąki pszennej
2 szkl cukru
250g masła
5 łyżek kakao
1 szkl wody
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz cukier. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego kakao oraz wodę. Gdy całość będzie letnia połącz miksturę z mąką i cukrem. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
Piecz w 200C przez ok 60 minut.




Składniki na czekoladowy ganache:
300g czekolady mlecznej
150g gęstej kremówki 36%
50g miękkiego masła

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Na końcu dodaj kremówkę i całość wymieszaj. Zdejmij miskę znad pary wodnej, dodaj do czekolady miękkie masło i miksuj do uzyskania puchatej konsystencji. Pozostaw w temperaturze pokojowej lub w lodówce do delikatnego stężenia się konsystencji czekolady. Gotowym ganache pokryj swoje ciasto.



Do dekoracji:
świeże płatki róż
Płatki przyłóż do ciasta pokrytego czekoladowym ganache najlepiej na chwilę przed podaniem.



Sugestie: Przeprowadź próbę suchego patyczka po 25minutach (ja piekłam w wysokiej formie i być może przez to czas pieczenia się wydłużył). Przepis na ciasto, na którym się oparłam znajdziesz tutaj.

Wymiary formy: 20cm

Pytanie: Mam tylko 200g masła, czy to wystarczy?
Odpowiedź: Myślę, że spokojnie możesz dać tylko tyle.

Pytanie: Co to jest to całe ganache?
Odpowiedź: Ganache /ganasz/ jest to puszysty krem na bazie czekolady i śmietanki kremówki, którym możesz przekładać torty, wypełniać nim rolady, ciasteczka, czy tak jak w tym przypadku - pokryć nim wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation