Kuchnia

ciasta, torty

Just My Delicious: 03/01/2012 - 04/01/2012

Ciasto Ucierane z Mandarynkami

Składniki na ciasto ucierane z mandarynkami:
200g masła
200g cukru
3 jajka
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90g mleka
10 mandarynek

Roztop masło w rondelku. W misce zmiksuj ze sobą cukier wraz z jajkami. Następnie do masy jajecznej dodaj oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz mleko. Połącz wszystko na jednolitą masę. Wylej ją na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Na wierzchu powtykaj cząstki obranych mandarynek. Piecz w 190C przez ok godzinę.

Sugestie: Jeżeli przed wrzuceniem do ciasta mandarynek nie oprószysz ich odrobiną mąki podczas pieczenia opadną na dno. Do ciasta możesz dodać ulubiony ekstrakt.

Wersja light: Zmniejsz ilość dodawanego do ciasta cukru lub zastąp go cukrem trzcinowym.

Wymiary formy: 20cm

Pytanie: Co zrobić, gdy okaże się, że mandarynki po upieczeniu stały się delikatnie gorzkie?
Odpowiedź: Polecam polać ciasto lukrem, polewą czekoladową lub obsypać je cukrem pudrem, aby trochę zrównoważyć smak, który niektórym może przeszkadzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation