Kuchnia

ciasta, torty

Ciasto czekoladowe z dżemem pomarańczowym :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Składniki:

200 g mąki
60 g cukru muscavado
60 g cukru białego
60 g kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml mleka
50 ml wody
50 ml oleju roślinnego
1 łyżka dowolnego alkoholu (u mnie rum)
200 g dżemu pomarańczowego o niskiej zawartości cukru
cukier puder do oprószenia
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao przesiać do miski. Dodać cukry i wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, wodę i olej oraz jajko i alkohol. Następnie dodać je do składników suchych i krótko wymieszać łyżką do połączenia.

Na końcu do masy czekoladowej dodać dżem pomarańczowy i rozprowadzić go w miarę równomiernie.

Gotową masę przelać do formy do pieczenia (u mnie keksówka, ale może też być tortownica o średnicy 20 cm), wstawić na środkową półkę piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto jest gotowe, ostudzić na kratce, wyjąć z foremki i grubo oprószyć cukrem pudrem.

Doskonałe do kawy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation