Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Makuś kokosowy na białkach

Składniki:
1 szkl. białek1/2 szkl. suchego maku
1 szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. wiórek kokosowych1 szkl. mąki tortowej
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny

mleczna czekolada+1 łyżeczka oleju
orzechy i kokos do posypania



Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Następnie dodawać kolejno wszystkie pozostałe składniki, a na koniec dodać roztopioną wystudzoną margarynę. Delikatnie wymieszać. Formę 12x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać delikatnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę i piec ok 45-50 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (z dodatkiem 1 łyżeczki oleju). Posypac wiórkami kokosowymi i orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation