Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Pyszne ciasteczka z kaszą jaglaną i daktylami

Potrzebujecie do ich wykonania:

100 g kaszy jaglanej
200 ml wody
pół łyżeczki soli
60 g suszonych daktyli
70 g mielonych migdałów
70 g masła
2 płaskie łyżki miodu
pół zmielonej laski wanilii bądź odrobinę cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Wypłuczcie kaszę we wrzątku i zalejcie ją 200ml wody, dodajcie sól i na małym ogniu gotujcie aż kasza wchłonie wodę. Będzie to trwało ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania mieszajcie kaszę, tak aby nie przywarła do garnka i nie przypaliła się. Na koniec kasza powinna być dość sucha, tak aby ciastka ładnie się „trzymały”.

W czasie gdy kasza stygnie zblendujcie migdały. Ja nie rozdrabniałam ich na miał – lubię gdy w masie są wyczuwalne drobne kawałeczki.

Daktylie pokrójcie w drobną kostkę. Ja pokusiłam się o użycie ekologicznych daktyli, niesiarkowanych.

Rozpuśćcie w rondelku masło.

Następnie do przestygniętej kaszy dodajcie wszystkie składniki z przepisu i dokładnie zmiksujcie je razem.

Teraz czeka na Was ta ciekawa czynność czyli formowanie ciasteczek ;-) Ja zdecydowałam, że tym razem zrobię duże ciacha i masy wystarczyło mi na 5 dość sporych ciasteczek [średnica 7-10cm]. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście uformowali mniejsze pychoty. Podczas ich formowania przyda Wam się z boku miseczka z wodą, która ułatwi Wam te czynności w razie gdy masa będzie lepiła się do Waszych dłoni. Wystarczy każdorazowo zwilżać dłonie wodą i wszystko idzie o wiele zgrabniej.

Ciastka ułóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczcie na blasze, tak aby ewentualne resztki wody z kaszy ładnie odparowały podczas pieczenia.

Pieczcie ciacha w 180 stopniach przez pół godziny, aż Wasze jaglanki ładnie się przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation