Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

COOLinarnie – najlepsza tarta limonkowa z cytryną i mandarynką! | szczesliva

Potrzebujecie do jej wykonania [na formę o średnicy 20 cm]:

250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru lub ksylitolu
2,5 łyżeczki żelatyny
90 ml gorącej wody
180 g czekoladowych herbatników [lub klasycznych + 3 łyżeczki kakao]
140 g masła
2 limonki
1 mała cytryna
1 mała mandarynka
Przygotowanie:

Dokładnie umyjcie i sparzcie w gorącej wodzie cytrynę, limonki i mandarynkę, osuszcie je i drobno zetrzyjcie na tarce skórkę. Do osobnej miseczki wyciśnijcie sok z limonek, połówki cytryny i kilku ząbków mandarynki.
Zmielcie w blenderze herbatniki i dodajcie do nich miękkie masło. Połączcie składniki i wyłóżcie masą spód tarty. Włóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny.
Żelatynę rozpuśćcie w gorącej wodzie, dokładnie ją mieszając.
W czasie gdy żelatyna lekko się wystudza, ubijcie śmietankę, dodajcie mascarpone, sok z limonek, cytryny i mandarynek, startą skórkę, cukier. Gdy masa ładnie się połączy dodajcie lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksujcie.
Gdy już wylejecie limonkową masę do formy, wstawcie ją do lodówki na 3-5 godzin :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation