Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki na ok. 35-40 ciasteczek:

120g. miękkiego masła
niecałe 2 szklanki cukru
2 i pół tabliczki gorzkiej czekolady (250g.)
3 jajka
łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
ok. 2/3 szklanki cukru pudru (do obtoczenia)

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Kiedy czekolada będzie trochę wystudzona dodawać stopniowo ją do masy maślanej cały czas miksując. Dodawać po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo suche składniki do masy czekoladowo-maślanej cały czas miksując. Masa będzie się wydawać za "luźna" na formowanie ciastek, ale tak ma być. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1,5h aby masa stwardniała (ja zostawiłam na całą noc).

Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki, z masy formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.

Piec w 175 stopniach 10 minut. Ciastka będą wyglądały jakby nie były jeszcze upieczone, ale tak ma być. Wyjąć z piekarnika, zostawić 5 minut na blaszce, następnie zdjąć łopatką na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation