Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Składniki:


Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
40 g świeżych drożdży
2 jajka
75 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki miękkiego masła
Dodatkowo:
białko do posmarowania bułeczek
świeże lub mrożone maliny (ew. borówki, jagody)









1. Ciasto: W misce roztrzepuję jajka z cukrem i mlekiem. Wsypuję przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej należy zrobić rozczyn), dodaję miękkie masło i sól. Wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości.



2. Masa serowa: Z twarogu, masła, cukru i żółtek przygotowuję nadzienie serowe. Wszystko rozcieram dokładnie.


3. Z ciasta formuję okrągłe bułeczki (o wadze ok. 50 - 60 g). Bułeczki odkładam w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.

4. Używając szklanki z niewielkim dnem robię w każdej kulce mocne wgłębienie. Następnie nakładam serowe nadzienie, ciasto smaruję dla połysku roztrzepanym jajkiem. W ser wciskam po kilka malin.


5. Bułeczki piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation