Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Muffinki pomarańczowe

Składniki na 12 muffinek:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 g naturalnego jogurtu lub maślanki
125 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z pomarańczy (uprzednio sparzonej i wytartej do sucha)
Dekoracja:
cukier puder
sok z pomarańczy
smażona skórka pomarańczowa










1. Suche składniki (mąkę, cukier, skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia) mieszam w jednej misce, a mokre składniki (jajka, jogurt, stopione i ostudzone masło i sok z pomarańczy) mieszam w drugim naczyniu.

2. Następnie przekładam suche składniki do mokrych i mieszam tylko do połączenia.

3. Blachę do muffinów wykładam papierowymi papilotkami. Po czym do każdej foremki nakładam porcję masy.

4. Blachę z ciastem wkładam do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę przez 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

5. Upieczone i ostudzone babeczki dekoruję lukrem wykonanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy. Wierzch dekoruję smażoną skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation