Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Ciasto z masą krówkową

Składniki:


175 g miękkiego masła
50 g brązowego cukru
200 g masy krówkowej z puszki
3 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
1 jabłko
50 orzechów włoskich lub pekanów

Sposób przygotowania:

Przygotowuję formę do pieczenia, u mnie w sam raz sprawdziła się wąska keksówka. Wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wysypuję tartą bułką. Włączam piekarnik – 180 stopni, góra-dół.

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia.
Połowę orzechów siekam dość drobno, połowę łamię na kawałki.
Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję masę krówkową i cukier/ekstrakt waniliowy, ucieram. Cały czas miksując, dodaję kolejno jajka. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszam.

Jabłko obieram, połowę kroję w kostkę, połowę na plasterki. Kostkę dodaję do masy razem z posiekanymi orzechami. Nakładam ciasto do formy. Wtykam plastry jabłka i posypuję dużymi kawałkami orzechów.

Wstawiam do piekarnika na godzinę. Mniej więcej w połowie pieczenia przykrywam od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Wyjmuję ciasto z piekarnika, po kilku minutach wyjmuję z blachy i studzę na kratce. Przepis mówił coś o tym, by przekładać ciasto kremem z serka, ale moim zdaniem to zupełnie zbędne. Jest przepyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation