Kuchnia

Kulinaria

Pierogi z soczewicą

Potrzebujemy:
500 g mąki pszennej
1 łyżka soli
400 ml gorącej wody

Na farsz:
300 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki masła
4 szalotki
szczypta cukru

Sposób przygotowania:
1. Wymieszać przesianą mąkę z solą i wodą. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować z niego kulę, zakryć bawełnianą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Ugotować soczewicę w osolonym wrzątku przez ok. 15 minut. Obrać cebulę, czosnek i posiekać drobno. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem.Następnie wymieszać soczewicę z cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
3. Rozwałkować ciasto cienko na blacie oprószonym mąką. Wyciąć koła ok. 10 cm średnicy i nałożyć na każde po1-2 łyżki farszu. Zlepić pierogi zamykając szczelnie farsz w środku
4. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Roztopić masło na patelni i zeszklić na nim posiekane drobno szalotki. Smażyć chwilę oprószając cukrem. Gotowe pierogi wyławiać łyżką cedzakową i podawać polane masłem z szalotkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation