Kuchnia

Ciasta i desery

Trzeci talerz: Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
200 g drobnego cukru do wypieków
5 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce :)), a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty.

Beza:
6 białek
250 g cukru
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć na foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Aby bez była krucha i sucha – czyli taka jak ma być, trzeba trzymać się następującej procedury pieczenia:1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec bezę przez 5 minut2. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopi i piec bezę przez kolejne 60 minut3. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :)

Krem czekoladowy:
750 g serka mascarpone
300 g kremu czekoladowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze)
100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować.

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić.

Dodatkowo:
½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu)
50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki)
50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :))
Składanie ciasta:
1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy.
2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę.
3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym).
4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany.
Ciasto przechowywać w lodówce.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/10/morze-czarne-ciasto-czekoladowe-pod-beza.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation