Kuchnia

Ciasta i desery

ŚWIAT WYPIEKÓW – Ciasto Czekoladowy Raj

Ciasto orzechowe:

wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

200g mąki krupczatki
200g cukru pudru
100g zmielonych orzechów włoskich
140g masła
4 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z mlecznej czekolady:

170g mlecznej czekolady
15g żelatyny
300ml słodzonego mleka skondesowanego
odrobina zimnej wody
150ml śmietanki kremówki (30%)

Krem czekoladowy:

600ml mleka
3 żółtka
1 całe jajko
200g cukru
3 1/2 łyżki mąki pszennej
1 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
350g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki wódki (można więcej)

Polewa czekoladowa:

125g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Ciasto:
Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać masło i dalej ucierać. Następnie orzechy. Zmniejszyć obroty miksera i na przemian, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Miksować tylko do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez 40 minut (do suchego patyczka). Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Budyń na krem:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, rozprowadzić niewielką ilością mleka, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować, zmniejszyć płomień, dodać masę żółtkową i cały czas mieszając ponownie zagotować. Zestawić z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia – do temperatury pokojowej.

Galaretka:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zestawić z ognia, ale pozostawić na garnuszku z gorącą wodą. Żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać połowę śmietanki i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Powoli dodać ją do czekolady i dobrze wymieszać. Dodać mleko skondensowane i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ubić resztę śmietanki i delikatnie połączyć z masą. Całość przelać do formy o średnicy 20cm wyłożonej folią spożywczą i wysmarowanej cienko olejem. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krem:
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, po każdej dokładce dobrze miksując. Ucierać do uzyskania aksamitnego i puszystego kremu. Dodać kakao, następnie wódkę i jeszcze raz dobrze zmiksować.

Na cieście najprawdopodobniej podczas pieczenia powstała wypukłość, którą należy odciąć i odłożyć. Pozostałe ciasto przeciąć wzdłuż na dwa równe blaty.
Jeden blat ułożyć w tortownicy i rozsmarować na nim kilka łyżek kremu. Na środku delikatnie ułożyć galaretkę z czekolady. Boki dokładnie wypełnić kremem, resztę rozsmarować na wierzchu. Przykryć drugim blatem ciastem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, aby krem stężał.

Polewa:
Masło rozpuścić z wodą i cukrem, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Polewę wylać na wierzch ciasta. Odkrojoną wypukłość z ciasta pokruszyć i okruszkami posypać wierzch. Wstawić ponownie do lodówki.

Na pół godziny przed podaniem dobrze jest wyciągnąć ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Będzie jeszcze smaczniejsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation